In het dorp Kirchheim, de noordelijke Pfalz, vinden we Weingut Benzinger. De wijngaarden bevinden in de directe omgeving van het dorp, zoals Steinacker: Rieling op leem en mergel op kalksteen ondergrond, Geisskopf: Grauburgunder op löss en Schlossberg: Riesling en Spaetburgunder op löss- en leembodem.

Er is veel aandacht voor evenwicht in de wijngaarden, onder andere door speciale beplanting rondom de wijngaarden, gebruik van natuurlijke kompost en veel handwerk. Gezonde druiven waar Volker Benzinger in de kelder met zo min mogelijk ingrijpen goede, zuivere wijnen van maakt, zonder kunstmatige gisten of enzymen.

Onder het motto “So wenig möglich, so viel wie nötig.”, werkt Volker aan zijn wijnen. Soms met fermentatie en rijping op roestvrij staal (Riesling Kalkmergel), soms met rijping op hout (Von Zech Spätburgunder). “So wenig möglich” geldt in het bijzonder voor de verschillende natuurwijnen die hij maakt. In Frankrijk noemt men dit “vin méthode nature”: op eigen gisten gegist, niet gefilterd en zonder toegevoegd sulfiet. De wijnen hebben allemaal het woord “sans” op het label: Riesling – sans, Pinot noir sans, etc. Levendige, zuivere, wat eigenwijze natuurwijnen.

Benzinger Sylvaner sans

Sylvaner sans

Sylvaner sans is een van de natuurwijnen van Benzinger. Sans: gegist op eigen gisten, ongefilterd, geen sulfiet toegevoegd. Kruidig wit, licht aromatisch met fijne zuren. Goed bij pittige visgerechten.

Riesling sans

Riesling nature. Frisse Riesling, mineraliteit, steenfruit en een klein sinaasappelschilletje.

Pinot Noir sans

Licht rode spaetburgunder nature. Fris, mooi fruit, kers, zachte tannines. Licht gekoeld drinken.